Siam Winery to winiarnia założona w 1986 roku przez Chalerm Yoovidhya i jest liderem w Azji w zakresie sprzedaży wina. Celem założyciela firmy jest prowadzenie działalności tak, aby w jak najmniejszym stopniu oddziaływać na środowisko. Zgodnie z założeniami projektu, instalacja solarna będzie w stanie wygenerować około 26 556 MWh czystej energii w ciągu całego okresu użytkowania. Według przeliczeń, dzięki zainstalowanemu systemowi fotowoltaicznemu uniknie się emisji 15 100 ton dwutlenku węgla!

1 MW z energii słonecznej

Winiarnia znajduje się w prowincji Samut Sakhon, godzinę na południe od Bangkoku, a winne pole Hua Hin Hills zlokalizowane jest 2,5 godziny na południe od stolicy. Zgodnie z umową, Cleantech Solar umieści instalację solarną o mocy 1 megawata na dachu winiarni.

Archie Gracie z wytwórni Siam Winery uważa, że dzięki współpracy z Cleantech Solar firma oprócz przyczynienia się do zmniejszania emisji dwutlenku węgla, będzie popularyzować czystą energię pochodzącą z odnawialnych źródeł energii wśród przedsiębiorstw w Tajlandii. Cleantech Solar jest właścicielem i operatorem ponad 120 elektrowni słonecznych w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej. Raju Shukla, założyciel i dyrektor wykonawczy firmy dodał, że firma oczekuje owocnej współpracy z Winiarnią Siam, aby osiągnąć swoje cele w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Winiarnie w Kalifornii bezkonkurencyjne

Warto wiedzieć, że wśród winiarni na całym świecie, absolutnymi liderami w zakresie wykorzystania technologii słonecznej są te zlokalizowane w Kalifornii. W całym stanie jest ich ponad 132! Moc poszczególnych instalacji słonecznych wynosi od 2 kilowatów do ponad 1 megawata. Szacunkowa moc instalacji solarnych zainstalowana w winiarniach w Kalifornii to 27,8 MW. Kiedy przyjrzymy się ciepłemu, umiarkowanemu klimatowi panującemu w tym stanie, przestaje nas zaskakiwać, że winiarnie tak często decydują się na wykorzystanie energii słońca. Winnice Fetzer od 1999 roku są zasilane w 100% energią odnawialną, a winnice Shafer zaspokajają wszystkie swoje potrzeby energetyczne dzięki energii słonecznej od 2004 roku.

W kalifornijskich winiarniach najczęściej ze słońca pozyskuje się więcej energii, niż jest potrzebne do prowadzenia winnicy, co pozwala właścicielom firm na odsprzedanie jej do sieci. Poza tym ci, którzy pracują w branży winiarskiej, mają osobisty cel w zwiększaniu wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Chodzi o zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, które powodują zmiany klimatyczne. Okazuje się, że winorośl jest bardzo wrażliwa na zmiany temperatury, które przyniosły zmiany klimatu. Wszystkie kalifornijskie przedsiębiorstwa rolne napotykają wiele trudności w wyniku ekstremalnych warunków pogodowych, suszy czy pożarów, dlatego też przemysł winniczny robi wszystko, by stosować czyste technologie, gdziekolwiek jest to możliwe.

Źródło: cnbc.com

Redakcja GLOBEnergia