Niewielka alpejska miejscowość Frutigen w zachodniej części Szwajcarii dzięki niezwykłemu termalnemu projektowi może być uznana za „tropikalną wyspę w sercu Alp”, przez co stała się nową, bardzo oryginalną, egzotyczną atrakcją turystyczną. Każdy odwiedzający może bezpośrednio doświadczyć prawdziwie tropikalnej atmosfery w połączeniu z alpejskim klimatem.

 

Nie trzeba było kosztownych odwiertów geotermalnych, wystarczył innowacyjny pomysł na wykorzystanie ciepłej wody pochodzącej z odwodnienia pobliskiego tunelu. Zastosowanie tej wody jako alternatywnego źródła ciepła oraz innych odnawialnych źródeł energii (energia słoneczna, biomasa) sprawia, że obiekt Tropenhaus Frutigen przoduje w całym regionie alpejskim w wykorzystywaniu przyjaznych środowisku źródeł energii.

 

Zobacz także:

Geotermia na Islandii

 

Restauracja Terrasserie w której serwowane są dania przyrządzoneAlpejskie banany, alpejski kawior i ciepła woda z tunelu Wszystko zaczęło się od budowy jednego z najdłuższych tuneli kolejowych na świecie. Tunel Lötschberg- Basistunnel budowano od 1999 do 2007 roku i ma 34 km długości. Północny wylot tunelu znajduje się w miejscowości Frutigen. System odwodnienia tunelu zapewnia jego prawidłowe funkcjonowanie poprzez odprowadzanie wód z górotworu (tzw. wód tunelowych; niem.: Tunnelwasser), w którym znajduje się tunel. Wody te mają podwyższoną temperaturę, a zatem można pozyskiwać z nich energię cieplną i opłacalnie wykorzystać ją do celów gospodarczych. W listopadzie 2009 roku otwarty został obiekt o nazwie Tropenhaus Frutigen, będący swego rodzaju „termalną palmiarnią”. W jego ramach funkcjonują szklarnie ogrzewane energią pochodzącą z wód tunelowych, w których uprawiane są rośliny egzotyczne, pomieszczenia dla zwiedzających, a także baseny, w których prowadzi się hodowle ciepłolubnego jesiotra syberyjskiego. Jest to pierwsza w Szwajcarii i w regionie alpejskim tego typu hodowla, pozyskiwany jest także kawior. Zarówno owoce egzotyczne pochodzące z miejscowej uprawy, jak i hodowane ryby stanowią źródło zaopatrzenia dla lokalnych restauracji. W ramach przedsięwzięcia Tropenhaus Frutigen prowadzone są usługi gastronomiczne, turystyczne i edukacyjne, zaś dzięki współpracy firmy z różnymi instytucjami badawczymi wzrasta natomiast potencjał naukowy regionu.

 

Termalna palmiarnia i baseny hodowlane jesiotra syberyjskiego„Tropikalna wyspa w Alpach” Pierwsze badania nad projektem (studia wykonalności) były przeprowadzane w 2002 roku. Rok później założono firmę Tropenhaus Frutigen AG z siedzibą we Frutigen (kanton Berno). Początki innowacyjnego pomysłu na to, aby wykorzystywać wodę pochodzącą z drenażu pobliskiego tunelu, wiązały się z koniecznością znalezienia możliwości schłodzenia wypompowywanej wody. Ze względu na ochronę środowiska tak duże ilości wody tunelowej o podwyższonej temperaturze nie mogłyby być wpuszczane bezpośrednio do potoku, ponieważ miałoby to negatywny wpływ na żyjące w nim pstrągi. Z inicjatywy ówczesnego inżyniera dr. Petera Hufschmieda od listopada 2009 roku, kiedy to oficjalnie rozpoczęto realizację projektu, woda z tunelu Lötschberg wykorzystywana jest do hodowli jesiotra i uprawy egzotycznych roślin. Realizacja przedsięwzięcia była możliwa dzięki współpracy z dwoma głównymi partnerami, firmami: Coop oraz BKW FMB Energie AG, i ich wsparciu finansowym i ideowym. Ważną rolę odgrywa również współpraca z partnerami instytucjonalnymi i naukowymi: Uniwersytetem w Bernie, Techniczną Szkołą Wyższą w Burgdorf, gminą Frutigen i Projektem „Regio+Net” (program wspierania gospodarki regionalnej). Przedsięwzięcie to okazało się doskonałym rozwiązaniem, które pozytywnie wpłynęło zarówno na stan środowiska przyrodniczego, jak i na sferę społeczno- gospodarczą miejscowości i całego regionu (tab. 2). Ze względu na wymiar turystyczny tego projektu, ma on duże znaczenie ponadregionalne, a także międzynarodowe. Szeroka, atrakcyjna i oryginalna oferta dla odwiedzających przyciąga wielu turystów, dzięki czemu gospodarka miejscowości i regionu rozwija się coraz bardziej dynamicznie i wszechstronnie.

 

Akwakultura – „alpejskie jesiotry” Tropenhaus Frutigen jest pionierem w zakresie akwakultury związanej z hodowlą jesiotra syberyjskiego i sterleta. Jesiotry przeznaczone są do produkcji mięsa i pozyskiwania kawioru (jako jedyne miejsce w Szwajcarii). Od 2005 roku prowadzona jest pilotażowa hodowla tych ciepłolubnych ryb. Możliwości hodowli obejmują do 60 000 sztuk ryb, co pozwala na pozyskanie ok. 18 ton mięsa rocznie i 1–2 tony kawioru. Ważnym aspektem hodowli i jej priorytetem jest nastawienie na stworzenie optymalnych warunków życiowych dla ryb, nad czym pracują naukowcy szwajcarskich uczelni wyższych.

 

Zobacz także:

Geotermia w Kalifornii – Gorąca Kalifornia

 

Uprawa roślin egzotycznych – „termalna palmiarnia” Energia cieplna pozyskiwana z wody tunelowej służy również do ogrzewania pomieszczeń szklarniowych, dzięki czemu stworzono idealne warunki termiczne i wilgotnościowe, podobne do tych, jakie panują w klimacie tropikalnym. Umożliwiło to prowadzenie uprawy różnych egzotycznych roślin: roślin ozdobnych (np. orchidee), przypraw (np.: imbir, chili, wanilia, pieprz), a przede wszystkim tropikalnych drzew owocowych (owoce takie jak: mango, papaja, banany, guawa, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, granaty, awokado, ananasy, karambola, kumkwat, liczi). Roczna wielkość produkcji owoców przewidziana jest na ok. 2 tony. Owoce tropikalne pochodzące z własnej uprawy serwowane są gościom w dwóch restauracjach: „Terrasserie” i „Esturgeon”. Tropenhaus Frutigen jako „rajska dżungla wiedzy” i kulinarnych specjalności Projekt Tropenhaus Frutigen jest przykładem dobrych praktyk wykorzystania różnorodnych alternatywnych źródeł energii (tab. 2). Odwiedzający dzięki przekazywanym w przystępny sposób informacjom….

 

Karolina Smętkiewicz
Redakcja GLOB Energia

 Czytaj całość

Globenergia 3/2011

okładka-globenergia-3-2011Image17