W ramach rewolucyjnej kampanii „antyodpadowej” pod nazwą Kinkkutemppu lub „Ham Trick” zostaną zgromadzone resztki jedzenia w postaci tłuszczu ze świątecznych potraw, przekazane przez fińskie gospodarstwa domowe i zamienione w odnawialne paliwo w rafinerii firmy Porvoo.

Eksperci z Neste, będący gospodarzami kampanii, wyliczyli, że odpadki powstałe z przygotowania jednej porcji mięsa na pieczeń mogą zostać zamienione w paliwo, które wystarczyłoby do zasilenia auta na dystansie około 3 km.

Biorąc pod uwagę prawie 7 mln kg szynki, jaka jest przygotowywana w Finlandii w każde święta, firma liczy na wyprodukowanie takiej ilości paliwa z odpadków, która wystarczyłaby na zasilenie samochodu trzykrotnie okrążającego ziemię.

Właściciel Kinkkutemppu – Osmo Kammonen – poinformował:

To pierwszy tego typu projekt…mamy nadzieję, że w późniejszym czasie gromadzenie odpadków w postaci tłuszczu stanie się normą.

Opisywana m. in. jako „firma rafinująca, gromadząca odpady, organizacja przemysłu chemicznego” – Kinkkutemppu jest organizacją non-profit.

Przychód uzyskany z dodatkowego paliwa wygenerowanego w ramach projektu zostanie przekazany na cele charytatywne, związane z pomocą dla niepełnosprawnych dzieci i ich rodzin.

Simo Honkanen – wiceprzewodniczący działu zrównoważonego rozwoju w Neste – stwierdził, że:

Każdego roku tłuszcz z odpadów stanowi problem dla gospodarstw domowych oraz zakładów zaopatrzenia w wodę.

Tłuszcz może być użyty jako źródło energii. Tyczy się to także innych rodzajów odpadów.

Chcemy pokazać, że używane na co dzień materiały i odpady mogą zostać użyte w przyjazny środowisku sposób- dodaje Simo.

Poprzez wytworzenie paliwa z odpadów gospodarczych w zaprezentowany sposób, emisja gazów cieplarnianych może zostać zredukowana o mniej więcej 90 % w porównaniu z paliwem z konwencjonalnych paliw kopalnych.

Opracowano na podstawie: The Independent