Fundacja Świadomi Klimatu i Viessmann wraz z PZFD Kraków oraz Zarządem Zieleni Miejskiej w Krakowie zasadzili mikrolas

24 listopada w Krakowie odbyło się wyjątkowe wydarzenie – sadzenie miejskiego mikrolasu. Inicjatywa jest rezultatem współpracy PZFD Kraków, Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie oraz inicjatywy Kaspra Jakubowskiego, ForestMaker.pl przy wsparciu Fundacji Świadomi Klimatu i firmy Viessmann.

Zdjęcie autora: Viessmann Polska

Viessmann Polska

Producent systemów grzewczych, przemysłowych i chłodniczych

Podziel się

Mikrolas powstał w Bronowicach, przy ul. Jabłonkowskiej. Zasadzono ponad 600 sadzonek drzew, w tym 30 różnych gatunków rodzimych. To wszystko było możliwe dzięki inicjatywie PZFD Kraków i współpracy z Zarządem Zieleni Miejskiej w Krakowie oraz Kasprem Jakubowskim, propagatorem mikrolasów w całej Polsce i ForestMaker.pl. Do działania włączyła się również Fundacja Świadomi Klimatu i firma Viessmann. Całość wsparło kilkadziesiąt osób - okolicznych mieszkańców, przedszkolaków, deweloperów zrzeszonych w PZFD Kraków, pracowników Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie i ekspertów z ForestMaker.pl. 

Innowacyjna metoda sadzenia lasów

Mikrolas został zasadzony metodą Miyawaki. To innowacyjna technika sadzenia lasów, zaproponowana przez japońskiego profesora Akiry Miyawakiego. Ta metoda różni się od tradycyjnego sposobu sadzenia lasów poprzez zastosowanie specyficznych technik, które mają na celu stworzenie gęstego, zróżnicowanego i ekosystemu przyjaznego dla różnorodnych gatunków roślin. Dzięki metodzie Miyawaki mikrolas będzie rósł o wiele szybciej i już po roku drzewa mogą mieć do 2-3 metrów przyrostu. Metoda Miyawaki stała się globalnym trendem w dziedzinie rewitalizacji terenów zdegradowanych, a jej popularność wzrasta ze względu na skuteczność w odtwarzaniu i ochronie lasów oraz przywracaniu zrównoważonych ekosystemów.

Cieszymy się, że wraz z firmą Viessmann możemy być częścią takich wyjątkowych inicjatyw.

Zdjęcie autora: Viessmann Polska

Viessmann Polska

Producent systemów grzewczych, przemysłowych i chłodniczych