Historia czynników chłodniczych kołem się toczy

Historia stosowania czynników chłodniczych jest fascynującą podróżą przez postęp technologiczny i świadomość ekologiczną. Czynniki chłodnicze odegrały kluczową rolę w naszym codziennym życiu, od prymitywnych metod chłodzenia do współczesnych zaawansowanych systemów, zarówno w domach, jak i w przemyśle. Może się wydawać, że ostatnie nowelizacje ustawy F-gazowej na zawsze zmodyfikują znaną nam formę rynku czynników chłodniczych. Okazuje się jednak, że wprowadzenie zmian jest swoistym powrotem do korzeni i momentu wykorzystania pierwszych urządzeń chłodniczych. Prześledźmy razem historię czynników chłodniczych i sprawdźmy, jakie są ich perspektywy w przyszłości.

Zdjęcie autora: Redakcja GLOBEnergia
Zdjęcie autora: Redakcja GLOBEnergia

Redakcja GLOBEnergia

czynnik chłodniczy, pompa ciepła,

Podziel się

Jak to się zaczęło?

Początki chłodnictwa sięgają odległej przeszłości, gdy ludzie zauważyli, że lód, śnieg i zimna woda mogą służyć do chłodzenia. Pierwsze formy chłodzenia były oparte na naturalnych zasobach i metodach, które wymagały regularnego dostępu do lodu lub schłodzonej wody. Potrzeba skutecznego chłodzenia w coraz bardziej zaawansowanych dziedzinach, takich jak przemysł spożywczy czy medycyna, skłoniła do poszukiwania bardziej niezawodnych rozwiązań. W XIX wieku nastąpił przełomowy moment w historii zastosowania czynników chłodniczych dzięki wynalezieniu i rozwojowi odpowiednich mechanizmów.

Jednym z pierwszych popularnych czynników chłodniczych był amoniak (NH3). Okazał się skutecznym czynnikiem i znalazł zastosowanie w wielu systemach chłodniczych. To właśnie NH3 został zastosowany w pierwszym absorpcyjnym urządzeniu chłodniczym skonstruowanym w 1860 roku przez francuskiego inżyniera Ferdinanda Carre. Jednak jego toksyczność i niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzi w przypadku wycieku stały się problemem, dlatego z biegiem lat zwrócono się ku innym rozwiązaniom. Na początku XX wieku wprowadzono na rynek fluorowęglowodory wszystkim znane bliżej jako freony. Charakteryzowały się one stabilnością chemiczną i niepalnością, co sprawiało, że na tamten moment były idealnymi substancjami chłodniczymi.

Nikogo nie dziwi fakt, że pierwsze urządzenia chłodnicze działały w oparciu o czynniki naturalne, gdyż tylko takie były dostępne w tamtym momencie. Najważniejsze zasoby naturalne, dające początek historii czynników chłodniczych to

propan R290, dwutlenek węgla R744 i amoniak R717. Dlaczego więc z biegiem lat zaprzestano praktyki wykorzystania tylko i wyłącznie tych naturalnych substancji?  Co sprawiło, że wracają do łask? Czy złoty graal wśród czynników chłodniczych został odnaleziony? Zapraszamy do pełnej treści artykułu w bezpłatnej strefie premium GLOBENERGIA+.

Zobacz również