Wykonano wówczas odwiert hydrogeologiczny IGH-1 (obecnie odwiert rezerwowy), który wraz z dwoma odwiertami wykonanymi na początku lat 90-tych (PIG/AGH-1 i PIG/AGH) stanowi obecnie podstawę działania Geotermii.

Wykorzystywana w Uniejowie woda termalna pochodzi z głębokości 1,7 km – 2,2 km. Znajdują się tam piaskowce wieku dolnokredowego, stanowiące skałę zbiornikową dla wód o temperaturze ok 70 st.C i mineralizacji 8 g/l.

Geotermia rozpoczęła produkcję ciepła w 2001 roku.

Liczne zastosowania wody termalnej

Głównym kierunkiem wykorzystania wody termalnej jest produkcja czystego ekologicznie ciepła. W 2017 roku wyniosła ona 21 TJ, przy mocy zainstalowanej na poziomie 3,2 MWt (z geotermii, całkowita moc zainstalowana – 7,4 MWt). W ciepło z Geotermii Uniejów zaopatrzonych jest ok. 80% mieszkańców miasta jak i liczne obiekty użyteczności publicznej. Z energii geotermalnej ogrzewana jest murawa kompleksu boisk.

Wodę termalną wykorzystuje się także w rekreacji. Otwarty w 2008 roku kompleks basenowy – Termy Uniejów – zapewni moc wrażeń o każdej porze roku.

Uniejów stawia na produkty oparte na wodzie geotermalnej!

Wody termalne w Uniejowie charakteryzują się bardzo korzystnym działaniem na organizm człowieka. Ze względu na obecność chlorku sodu wspomagają leczenie chorób dermatologicznych oraz wspomagają prawidłową przemianę materii, jodki i fluorki pomagają leczyć niedobory tych pierwiastków, zaś kwas metakrzemowy poprawia stan nawodnienia oraz elastyczność skóry. Prozdrowotne właściwości uniejowskiej solanki zdecydowanie pomogły miastu w uzyskaniu w 2012 roku statusu uzdrowiska – jedynego uzdrowiska termalnego w Polsce.

Termalny… ogórek i żurek!

Ogórek termalny z Uniejowa (Fot. Geotermia Uniejów)

Idea wykorzystania wód termalnych Uniejowa do wyrobu produktów spożywczych pojawiła się w

2013 roku. Zaproszeni do współpracy naukowcy przedstawili wachlarz możliwości wykorzystania wód w różnych dziadzinach przemysłu, co zaowocowało nawiązaniem współpracy przez Gminę Uniejów i Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Przeprowadzono liczne badania dotyczące wykorzystania wód termalnych, zawierających znaczne ilości zarówno makro jak i mikroelementów do produkcji soków warzywnych oraz przetworów kiszonych. Pierwszym efektem współpracy stał się ogórek termalny z Uniejowa, który zadebiutował na rynku pod koniec 2017 roku.

Również w 2017 roku firma Over Cosmetics wprowadziła na rynek serię kosmetyków dla ludzi oraz zwierząt, której głównym składnikiem jest uniejowska woda termalna.

Barsz czerwony i żurek na wodzie termalnej (Źródło Geotermia Uniejów)

Pojawił się także projekt wykorzystania wód do produkcji soku pomidorowego.

W kwietniu 2019r już po raz kolejny w Uniejowie odbył się Festiwal Smaków,w ramach którego zaprezentowano kolejne produkty spożywcze oparte na wodzie termalnej: żurek i barszcz czerwony. Produkty te mają w najbliższej przyszłości trafić do sprzedaży.

Algi z termalnych wód

Kolejną ciekawostką dotyczącą wykorzystania wód termalnych jest hodowla alg. Organizmy te pojawiły się w Uniejowie w sposób naturalny. Okazało się, że jest to niespotykany nigdzie indziej na świecie gatunek alg z grupy sinic Leptolyngbyaceae, Cyanobacteria. Został on nazwany STARMACHIA UNIEIOVIENSIS na cześć wybitnego polskiego botanika, specjalisty w dziedzinie badania alg, profesora Uniwersytetu Jagiellońskiego, Karola Starmacha.

Algi są coraz szerzej stosowane w wielu gałęziach przemysłu ze względu na dużą zawartość witamin oraz mikroelementów. Jakkolwiek w Polsce dominuje wykorzystanie w kosmetologii, w krajach azjatyckich są one ważnym źródłem pożywienia. W przyszłości mogą one także pomagać w zmniejszeniu emisji dwutlenku węgla – jest on bowiem pożywką dla tej grupy organizmów.
Algi uniejowskie zawierają ponadto mikroelementy pochodzące z wód termalnych co czyni je unikatowym i pełnowartościowym składnikiem produktów kosmetycznych, spożywczych a także farmaceutycznych. Wraz z ogórkami termalnymi, barszczem z buraków i żurkiem są one częścią kampanii marketingowej miasta pt.” Zabierz Uniejów do domu”.

Algi w wodzie termalnej w Uniejowie (Fot. dr Andrzej Rybak Zakład Hydrobiologi UAM w Poznaniu Geotermia Uniejów)

Badania nad wzrostem alg w uniejowskich wodach prowadzi Zakład Hydrobiologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Podejmowane są próby wykorzystania wód termalnych do celów hodowli różnych typów glonów. Wspomnieć należy także o możliwości badania w Uniejowie tzw. środowisk ekstremalnych, gdzie występują organizmy odporne na wysokie temperatury. Z naukowego punktu widzenia, informacje te mają duże znaczenie pod kątem rozpoznania ekologii glonów oraz możliwości adaptacji w warunkach wysokich temperatur.

Nie ma w Polsce drugiej miejscowości takiej jak Uniejów, gdzie wody termalne wykorzystywane byłyby tak wszechstronnie. Uniejowska woda stała się znakiem firmowym regionu, promując jego walory turystyczne i przynosząc liczne korzyści mieszkańcom miasta. Urocze, niewielkie miasteczko stało się uzdrowiskiem, przyciągającym szersze turystów, spragnionych wypoczynku i relaksu w Termach Uniejów, miejscem, gdzie prowadzi się badania naukowe z dziedziny biologii i ekologii a także wdraża nowe pomysły wykorzystania wód termalnych.

Anna Chmurzyńska

Termalni.pl