Pary geotermalne wykorzystuje się w procesie warzenia piwa w trzech krajach: we Włoszech, na Islandii oraz w Stanach Zjednoczonych.

Włochy

Browar Vapori di Birra w Sasso Pisano położony jest w pobliżu zakładów produkcyjnych Larderello, skąd czerpana jest para geotermalna do produkcji napoju.

Twórcą geotermalnego piwa we Włoszech jest emerytowany technik firmy Enel (największego koncernu energetycznego w tym kraju). Przechodząc na emeryturę, Edo Volpi postanowił pracować nad urzeczywistnieniem swojej wizji piwa wyprodukowanego dzięki energii geotermalnej.

Pomysł produkcji piwa z wykorzystaniem pary pochodzącej z procesu produkcji energii geotermalnej został opracowany w 2011 roku i wdrożony w praktyce przez browar Vapori di Birra, który rozpoczął działalność w 2013 roku. Wspólne przedsięwzięcie technika energetyki Edo Volpi oraz piwowara Enrico Ciani zaowocowało produktem, w którym wykorzystuje się wysokiej jakości surowce i ogranicza się negatywny wpływ procesu wytwarzania na środowisko naturalne. Łącząc tradycję i innowację, Vapori di Birra stało się pierwszą włoską firmą produkującą wyroby regionalne, która wykorzystuje energię geotermalną do produkcji.

piwo geotermalne

Zdjęcie ilustracyjne (Fot. Vapori di Birra)

Do niezwykłego pochodzenia piwa nawiązują także nazwy poszczególnych jego rodzajów: Geyser Pale Ale, Sulfurea Weiss, Magma American Amber Ale i Thera Special Ale Miele oraz kilka innych. W ubiegłym roku sprzedaż osiągnęła pułap 40 tyś butelek.

W chwili obecnej marka ta znana jest także poza Włochami. W znacznym stopniu przyczyniła się jednocześnie do rozwoju ekoturystyki w regionie Toskanii. Liczne zakłady rolnicze korzystają z par termalnych pochodzących z zakładów EGP (Enel Green Power) do produkcji serów czy kiełbas oraz warzyw.

Islandia

W miejscowości Hveragerði, niedaleko od Reykjavíku znajduje się pizzeria i browar Ölverk. Miasto Hveragerði znane jest przede wszystkim z kąpieliska Reykjadalur „gorącej rzeki” i bogactwa energii geotermalnej.

Projekt jest pomysłem dyrektora generalnego i ambasadora marki Laufey Sif Lárusdóttir, a także piwowara Elvara Þrastarsona oraz inwestora o nazwisku Ragnar. W ciągu nieco ponad roku ich przytulny bar i restauracja, z pizzą na bazie rodzinnego przepisu serwowanego wraz z piwem rzemieślniczym warzonym na miejscu, zyskały reputację jednego z najlepszych punktów gastronomicznych i ulubionego miejsca piwoszy w południowej Islandii.

Pary geotermalne wykorzystywane są do podgrzewania wody słodkiej, jęczmienia, chmielu i drożdży. Piwo uzyskiwane w browarze jest przechowywane w stałej temperaturze, nie jest transportowane ani narażone na działanie promieni słonecznych. Produkcja jednej partii zajmuje 11 – 15 dni, piwo sprzedawane jest na bieżąco – nie później niż trzy tygodnie po przygotowaniu.

Obecnie Ölverk urozmaica swoją ofertę, oferując wycieczki po swoich obiektach, a także „dni warzelnicze” spędzane na produkcji piwa oraz sesje degustacyjne, które przyciągają miłośników piwa z bliska i z daleka.

Stany Zjednoczone

Klamath Basin Brewing Company i Creamery Brewpub and Grill to firmy w Klamath Falls (Oregon), które wykorzystują energię geotermalną do produkcji piwa. Bogate zasoby geotermalne regionu pozwalają na zapewnienie czystego ekologicznie ciepła zarówno na potrzeby ogrzewnictwa jak i odśnieżanie chodników.

Jedną z rzeczy, które wyróżniają firmę Klamath Basin Brewing Company, jest woda pochodząca z naturalnie zasilanych podziemnych rzek, które wypływają z Gór Kaskadowych i Jeziora. W procesie warzenia piwa woda jest ogrzewana w wymiennikach ciepła zasilanych przez geotermalny system ciepłowniczy.

Anna Chmurzyńska

Termalni.pl