Wodorowy przełom w browarnictwie

Zdjęcie autora: Redakcja GLOBEnergia

Redakcja GLOBEnergia

Browarnictwo ostatnio naprawdę zaskoczyło energetyczny świat. Nikt nie był w stanie przewidzieć, że to właśnie ta branża na pierwszy plan wysunie wykorzystanie wodoru. Ten niezwykły surowiec staje się kluczowym elementem transformacji procesu warzenia piwa. Jak zmieniły się standardy ekologicznego piwowarstwa?

Pionierzy wodorowej rewolucji 

Żyjemy w czasach bliskich ogłoszenia poważnego kryzysu energetycznego. Rządzący odkładają w realizacji kolejne klimatyczne priorytety. Niezmiernie istotne jest, aby dekarbonizacja pozostała głównym celem. Inwestowanie w infrastrukturę odnawialną i produkcji zielonego wodoru jest kluczowe, teraz bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Tę potrzebę dostrzegli już najwięksi producenci alkoholi na świecie. Jednym z pionierów implementacji wodoru w produkcji piwa jest dobrze znany Budweiser. Instalacja zasilana wodorem ma się pojawić w ich irlandzkim oddziale Magor Brewery. Już teraz wykorzystują wodę z lokalnego źródła i zboża od okolicznych rolników. Gdyby dołożyć do tego jeszcze energię produkowaną na miejscu, browar byłby idealnym przykładem zrównoważonej produkcji. 

Browar w Magor. Źródło: Budweiser Brewing Group

Do osiągnięcia tego celu Budweiser Brewing Group połączyło siły z dostawcą technologii wodorowej - Protium. Według zobowiązań do 2026 r. całość zapotrzebowania energetycznego browaru ma być zaspokajana zielonym wodorem. To wręcz torowanie drogi do bardziej ekologicznej przyszłości w branży piwowarskiej. Projekt ma na celu również nadanie tempa transformacji energetycznej w branży. Jednocześnie tworząc ścieżki dostępu do bardziej ekologicznych źródeł energii, Budweiser chce pomóc Wielkiej Brytanii w osiągnięciu celów zerowej emisji netto. Sam browar Magor takową osiągnie już w 2026 r. Jednocześnie pozostając największym browarem w Wielkiej Brytanii. Jak sami twierdzą, chcą mieć pewność, że do wytwarzania miliardów piw w Magor używają tylko słońca, wiatru i wody. Brzmi prawie jak powrót do korzeni branży piwowarskiej. Ponadto realizacja projektu przyczyni się do lokalnego rozwoju OZE. Wodór (zielony) będzie wytwarzany w procesie elektrolizy w nowym zakładzie, co zwiększy zatrudnienie w zakładzie. Energia generowana z OZE i wodoru zostanie wykorzystana do dekarbonizacji różnych elementów procesów browarniczych, a także zapewni środki do zasilania pojazdów ciężarowych i wózków widłowych browaru.

Producenci rumu już używają wodoru!

Grupa znana przede wszystkim z produkcji rumu - Bacardi, już zdążyła wykorzystać wodór. Udało im się rozpocząć produkcję szklanych butelek w piecu opalanym wodorem w 60%. Na poczet pionierskiego projektu połączyli siły ze słoweńskim wytwórcą szkła Hrastnik1860. Technologia została dobrze skomponowana, bo wyprodukowali już 150 000 takich “wodorowych” butelek. Docelowo flakon o pojemności 700 ml ma być napełniany trunkiem St. Germain, czyli likierem z kwiatu czarnego bzu. 

Butelka z pieca zasilanego wodorem. Źródło: Bacardi.

Producent twierdzi, że całe przedsięwzięcia jest sukcesem, a butelki są nie do odróżnienia z tymi tradycyjnymi. Głównym celem przedsięwzięcia było zmniejszenie emisji do atmosfery. Dzięki wprowadzeniu wodoru do produkcji udało się ograniczyć emisję gazów cieplarnianych o 30%. Nowatorską misję można więc uznać za sukces.  

Drugi w kolejce

Budweiser B.G. oprócz wielkiej transformacji browaru w Magor, pracuje nad polepszeniem swojego słynnego browaru Samlesbury w South Ribble, w hrabstwie Lancashire. Transformacja energetyczna obiektu również zakłada wybudowanie zakładu produkującego zielony wodór. Obiekt ten będzie niewielką rozbudową, niosącą ze sobą duże korzyści. Pomoże browarowi radykalnie zmniejszyć emisję dwutlenku węgla poprzez wykorzystanie zielonego wodoru jako zamiennika gazu ziemnego, wykorzystywanego obecnie do zasilania kotłów. To samo tyczy się oleju napędowego wykorzystywanego w pojazdach ciężarowych.

Plan Net Zero Samlesbury. Źródło: Samlesbury.

Pozwoli to uniknąć aż do 11 000 ton emisji CO2 rocznie. To tyle samo, co usunięcie z dróg 5800 samochodów lub posadzenie 440 000 drzew - czytamy na stronie browaru.

Wodór to perspektywiczny surowiec. Jest najlżejszym i najobficiej występującym pierwiastkiem we wszechświecie, stanowiącym ponad 90% całej materii. Pełni także funkcję nośnika energii i może być stosowany jako paliwo zastępcze wypierające gaz ziemny z sektora mieszkaniowego i przemysłu. Sprawdza się też jako substytut oleju napędowego i benzyny w pojazdach.

Zielony wodór jest produkowany w całości ze źródeł odnawialnych, takich jak energia słoneczna i wiatrowa. Generacja tego paliwa wiąże się z zerową emisją gazów cieplarnianych. Zielony wodór wytwarzany jest w procesie elektrolizy – przy użyciu energii elektrycznej do rozdzielenia wodoru i tlenu, co odróżnia go od gazu przemysłowego wytwarzanego przez inne przedsiębiorstwa z paliw kopalnych.

Źródła: packaging-gateway, magornetzero, samlesburynetzero.