Piwo geotermalne – niekonwencjonalny sposób wykorzystania energii geotermalnej!


Włochy
Browar Vapori di Birra w Sasso Pisano położony jest w pobliżu zakładów produkcyjnych Larderello, skąd czerpana jest para geotermalna do produkcji napoju.
Twórcą geotermalnego piwa we Włoszech jest emerytowany technik firmy Enel (największego koncernu energetycznego w tym kraju). Przechodząc na emeryturę, Edo Volpi postanowił pracować nad urzeczywistnieniem swojej wizji piwa wyprodukowanego dzięki energii geotermalnej.
Pomysł produkcji piwa z wykorzystaniem pary pochodzącej z procesu produkcji energii geotermalnej został opracowany w 2011 roku i wdrożony w praktyce przez browar Vapori di Birra, który rozpoczął działalność w 2013 roku. Wspólne przedsięwzięcie technika energetyki Edo Volpi oraz piwowara Enrico Ciani zaowocowało produktem, w którym wykorzystuje się wysokiej jakości surowce i ogranicza się negatywny wpływ procesu wytwarzania na środowisko naturalne. Łącząc tradycję i innowację, Vapori di Birra stało się pierwszą włoską firmą produkującą wyroby regionalne, która wykorzystuje energię geotermalną do produkcji.

Do niezwykłego pochodzenia piwa nawiązują także nazwy poszczególnych jego rodzajów: Geyser Pale Ale, Sulfurea Weiss, Magma American Amber Ale i Thera Special Ale Miele oraz kilka innych. W ubiegłym roku sprzedaż osiągnęła pułap 40 tyś butelek.
W chwili obecnej marka ta znana jest także poza Włochami. W znacznym stopniu przyczyniła się jednocześnie do rozwoju ekoturystyki w regionie Toskanii. Liczne zakłady rolnicze korzystają z par termalnych pochodzących z zakładów EGP (Enel Green Power) do produkcji serów czy kiełbas oraz warzyw.
Islandia
W miejscowości Hveragerði, niedaleko od Reykjavíku znajduje się pizzeria i browar Ölverk. Miasto Hveragerði znane jest przede wszystkim z kąpieliska Reykjadalur "gorącej rzeki" i bogactwa energii geotermalnej.
Projekt jest pomysłem dyrektora generalnego i ambasadora marki Laufey Sif Lárusdóttir, a także piwowara Elvara Þrastarsona oraz inwestora o nazwisku Ragnar. W ciągu nieco ponad roku ich przytulny bar i restauracja, z pizzą na bazie rodzinnego przepisu serwowanego wraz z piwem rzemieślniczym warzonym na miejscu, zyskały reputację jednego z najlepszych punktów gastronomicznych i ulubionego miejsca piwoszy w południowej Islandii.
Pary geotermalne wykorzystywane są do podgrzewania wody słodkiej, jęczmienia, chmielu i drożdży. Piwo uzyskiwane w browarze jest przechowywane w stałej temperaturze, nie jest transportowane ani narażone na działanie promieni słonecznych. Produkcja jednej partii zajmuje 11 – 15 dni, piwo sprzedawane jest na bieżąco – nie później niż trzy tygodnie po przygotowaniu.
Obecnie Ölverk urozmaica swoją ofertę, oferując wycieczki po swoich obiektach, a także "dni warzelnicze" spędzane na produkcji piwa oraz sesje degustacyjne, które przyciągają miłośników piwa z bliska i z daleka.
Stany Zjednoczone
Klamath Basin Brewing Company i Creamery Brewpub and Grill to firmy w Klamath Falls (Oregon), które wykorzystują energię geotermalną do produkcji piwa. Bogate zasoby geotermalne regionu pozwalają na zapewnienie czystego ekologicznie ciepła zarówno na potrzeby ogrzewnictwa jak i odśnieżanie chodników.
Jedną z rzeczy, które wyróżniają firmę Klamath Basin Brewing Company, jest woda pochodząca z naturalnie zasilanych podziemnych rzek, które wypływają z Gór Kaskadowych i Jeziora. W procesie warzenia piwa woda jest ogrzewana w wymiennikach ciepła zasilanych przez geotermalny system ciepłowniczy.