Mleko w proszku i pompy ciepła – co mają ze sobą wspólnego?

Zakład Nestlé w Nunspeet w Holandii już niedługo wzbogaci się w nową technologię. Dzięki niej fabryka mleka w proszku zdoła obniżyć swoje zapotrzebowanie na energię o 75% i znacząco zmniejszy emisję dwutlenku węgla. A to wszystko dzięki zastosowaniu amoniakalnych pomp ciepła. 

Zdjęcie autora: Katarzyna Dubiel

Katarzyna Dubiel

Redaktorka portalu GLOBEnergia
  • Nestlé planuje wyposażyć zakład w Nunspeet w system złożony z dwóch pomp ciepła, co przyczyni się do redukcji zapotrzebowania na energię i emisji gazów cieplarnianych. 
  • Amoniakalne pompy ciepła wykorzystują ciepło odpadowe, a sam amoniak jest substancją ekologiczną o zerowym GWP.
  • Nestlé zamierza wykorzystać inwestycje w Nunspeet jako projekt demonstracyjny, który pozwoli na implementację podobnych technologii w innych fabrykach należących do przedsiębiorstwa. 

Na wstępie przypomnijmy, czym charakteryzuje się amoniakalna pompa ciepła. Otóż jest to urządzenie, które wykorzystuje ciepło odpadowe. Z kolei amoniak sam w sobie jest substancją ekologiczną, która ma zerowy potencjał tworzenia efektu cieplarnianego (GWP). Jednocześnie amoniakalne pompy ciepła charakteryzują się wysoką efektywnością energetyczną. Urządzenia tego typu od firmy GEA są bezpośrednio połączone z amoniakalnym systemem chłodzenia, który jest wykorzystywany jako źródło ciepła. Odzyskując ciepło odpadowe z chillerów, pompy ciepła są w stanie dostarczyć ciepło o temperaturze powyżej 82°C - są to więc urządzenia wysokotemperaturowe. 

Odzysk ciepła odpadowego dla mniejszego zapotrzebowania

Obecnie Nestlé odnotowuje zwiększony popyt na preparaty dla niemowląt, głównie na mleko w proszku. Dlatego też firma postanowiła podwoić moce produkcyjne w zakładzie w Nunspeet, dodając nową linię technologiczną. Zwiększenie mocy równa się także zwiększeniu zapotrzebowania na energię. Z tego powodu przedsiębiorstwo postawiło na technologię pomp ciepła, która pozwoli na obniżenie tegoż zapotrzebowania, głównie w zakresie energii potrzebnej do wytworzenia pary. Będzie to pierwszy raz, kiedy Nestlé zastosuje w swojej fabryce system odzyskiwania ciepła. System ten będzie zasilany powietrzem wywiewanym z suszarni rozpyłowej, co pozwoli na osiągnięcie temperatury 80°C na górnym źródle. W ramach wspólnego projektu GEA wyposaży zakład w kompletną technologię przetwarzania na mokro. Przygotowane w ten sposób mleko będzie mogło być skierowane bezpośrednio do suszarni rozpyłowej. Montaż technologii procesowej i systemu zaopatrzenia w ciepło przewidziano na 2024 rok. Natomiast nowa linia produkcyjna zacznie działać dopiero w 2025 roku. 

Dbałość o zrównoważony rozwój

Celem Nestlé jest nie tylko zwiększenie wydajności w nowym zakładzie produkcyjnym, ale także realizacja postanowień programu zrównoważonego rozwoju. Mowa tutaj o redukcji emisji gazów cieplarnianych, pyłów i zapotrzebowania na wodę. Wykorzystanie energii odnawialnej w procesach cieplnych jest głównym elementem strategii klimatycznej firmy. 

Nowy zakład w Nunspeet będzie służył w całej Grupie Nestlé jako demonstrator przyszłościowych rozwiązań minimalizujących zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych podczas produkcji mleka w proszku. Działanie pomp ciepła jest nam dobrze znane w różnych procesach produkcyjnych. Jednak używanie ich w suszarniach rozpyłowych, które stanowią najbardziej energochłonną część procesu, jest dla nas nowością. System GEA umożliwia nam zmniejszenie zużycia pary w zakładzie o 75%

zapewnia Gerben Koopmans, kierownik ds. inżynierii w Nestlé. 

Przypomnijmy, że zgodnie z Europejską Dyrektywą dot. Raportowania Zrównoważonego Rozwoju wybrane spółki mają obowiązek publikacji informacji na temat zrównoważonego rozwoju. Strategia ESG pozwala na długoterminowe zaplanowanie rozwoju firmy w oparciu o cele zrównoważonego rozwoju. Sam skrót ESG pochodzi od trzech angielskich słów opisujących konkretne zagadnienia - environmental (zagadnienia środowiskowe), social (społeczne), governance (ładu korporacyjnego). Od 2025 roku do raportowania będą zobowiązane przede wszystkim duże przedsiębiorstwa, ale w kolejnych latach będą to już wszystkie firmy spełniające odpowiednie kryteria związane z liczbą pracowników oraz wielkością przychodów. 

Nic więc dziwnego w tym, że tak wielka korporacja jak Nestlé postanowiła zająć się kwestiami zrównoważonego rozwoju już teraz. 

2w1 - ogrzewanie i chłodzenie za pomocą pomp ciepła

Oprócz amoniakalnej pompy ciepła, która obsługuje suszarkę rozpyłową, GEA dostarczy do holenderskiego zakładu także drugą pompę ciepła. Będzie ona odpowiedzialna za podgrzew wody do temperatury 85°C w celu ogrzewania całej linii produkcyjnej. To samo urządzenie będzie również chłodziło fabrykę za pomocą zimnej wody o temperaturze 1,5°C. Tak więc system pomp ciepła zapewni zakładowi zajmującemu się produkcją mleka w proszku ciepłą i zimną wodę, co zmaksymalizuje efektywność energetyczną procesów przemysłowych. 

Źródło: gea.com 

Zdjęcie autora: Katarzyna Dubiel

Katarzyna Dubiel

Redaktorka portalu GLOBEnergia